Artikel

Går det att jämföra dejting och rekrytering

Det är precis samma tillvägagångssätt för att få en långsiktig relation/rekrytering.

KSMG har över 10 års erfarenhet av rekrytering i Sociala medier och har en klar uppfattning om likheter mellan dejting och rekrytering.

Jobbsökande                     Arbetsgivare

CV                                       Jobbannons

Dejtingprofil                      Dejtingprofil

Matchning

Om man jämför det med dejting så om hen tex har en viss hårfärg eller längd så kommer den att matcha med ett antal andra som söker precis de kriterierna. Alla som någon gång varit på en tinderdate, kan relatera till att profilen inte alltid stämmer överens med verkligheten. Det krävs så mycket mer än att man håller i en gädda eller bara söker personer över 1,85 m.

Oavsett bilder eller vad som skrivs i presentationen så är det först när man träffat personen några gånger och lär känna personen som man vet och om det finns möjlighet till en långvarig relation.

Arbetsgivaren måste visa vad de kan erbjuda

Företagen fokuserar i allt för stor utsträckning på hard skills och vad kandidaten skall kunna och leverera till företagen tex: vilken utbildning som krävs, hur länge personen har arbetat och vilka erfarenheter en person har.

För att undvika felrekryteringar behöver arbetsgivaren göra annorlunda och förmedla värderingar och mål, vilka de är på insidan och vad de kan erbjuda den som börjar hos dem, alltså vilka soft skills som passar in i arbetsgivarens kultur.

Dela värdegrund

Det är egentligen precis samma sak med dejtingen, det är så lätt att svajpa idag och detsamma med jobb. Men att byta jobb precis som andra relationer är en så stor del av en människas liv, därför är det så viktigt att trivas med de man ska arbeta med och att ens värderingar överensstämmer. Har ni samma värderingar, tror personen ifråga på företagets vision, vill de vara med på er framtidsresa, då kommer personen att trivas i den grupp av människor ni har anställda idag, då kan det bli en långsiktig relation/rekrytering. Då spelar det mindre roll vad hen har för hårfärg eller längd. Efter att detta är klargjort så kan önskvärda kvalifikationer adderas så att personen ifråga klarar av arbetsuppgiften.

Boka en dejt med oss på KSMG så hjälper vi er med er profil!

Läs även Visa vilka ni är som går in på hur kännedom om er som arbetsgivare spelar roll vid framtida rekryteringar. Samt missa inte Checklista – Hur man skriver en intresseväckande platsannons