Facebook planerar för integrering av Instagram, WhatsApp och Messenger – KSMG

I helgen rapporterade New York Times att Facebook med Zuckerberg i täten planerar att integrera meddelandefunktionerna i WhatsApp, Instagram och Facebook Messenger. Enligt New York Times är det här ett personligt långsiktigt mål för Mark Zuckerberg själv.

I dag fungerar plattformarna som oberoende appar där varje app har sin egen meddelandefunktion. Med integreringen ska plattformarna försätta som unika appar men du som användare av Facebook ska kunna skicka meddelanden också via WhatsApp och de övriga apparna. Idag fungerar inte det då produkterna agerar helt oberoende av varandra och som konkurrenter.

En integrering likt denna skulle säkerligen förenkla utvecklingen av Facebook och de skulle undvika att utveckla konkurrerande features så som tex. Stories, som numera finns hos alla 3 men med varierad framgång. Sannolikt innebär det här också att det kommer att bli enklare för Facebook att dela med sig av data mellan plattformarna vilket öppnar upp ytterligare för den målstyrda annonseringen och intäkterna från aktiva annonsörer.

Oavsett så innebär det här att Facebook tar en allt större roll och att konkurrenterna får det tuffare då 3 av världens största och idag konkurrerande appar integreras med varandra. Idag har de tillsammans mer än 2,6 miljarder användare. Den eventuella tveksamhet som finns till Facebook hos myndigheter och regeringar kommer att bestå, men givet hur många användare apparna har gemensamt kan det komma att bli tuffare att strypa tillväxten och utvecklingen.

Vi följer utvecklingen med spänning och enligt New York Times ska den här integreringen vara klar för lansering i slutet av året eller som senast i början av 2020.

För mer information läs också:
https://www.nytimes.com/2019/01/25/technology/facebook-instagram-whatsapp-messenger.html

Lisa Hasselström
COO/Vice VD på KSMG

Dela nyheten